Over mij

Mijn foto
I'm a Dutch weaver, knitter, spinner, lacemaker and love anything that has to do with fiber and yarn. And of course I like to read books, magazines, newspapers.

woensdag 10 juni 2009

In Finland


Vandaag zijn we in Finland aangekomen. De klok is een uur vooruit gezet en dus is het nu al weer bijna middernacht.
Op de weg hier naar toe bekeken we de Sampo, een ijsbreker. We kregen een rondleiding, koffie en twee videofilms te zien. Leuk om eens te zien, maar de dag werd er wel erg lang door en het was jammer om in zo'n kleine benauwde ruimte te moeten zijn, terwijl het buiten zulk prachtig weer was. Het was al over half zes toen we op de camping in Rovaniemi aankwamen. Dat heb je ook, met al die rendieren op de weg. Ook vandaag liep er weer een voor de auto. Een echt grote, deze keer.
Gister bezochten we in Lulea de Gammelstad, ofwel de oude kerkstad. Toen na de reformatie de evangelische kerk hier staatsgodsdienst werd, had de koning het bevel uitgevaardigd, dat van iedere familie minstens een lid iedere week de kerkdiensten moest bezoeken. De afstanden hier zijn groot en kerkgangers moesten vaak meer dan 100 km reizen om naar de kerk te gaan (met paard en wagen). Daarom ontstonden de kerkdorpen: kleine huisjes bij de kerk, waarin overnacht kon worden. Ze zijn nog steeds in gebruik. Ze zijn piepklein, vaak maar een kamer, waarin dan een hele familie moest overnachten. We zagen een huisje met een uit twee verdiepingen bestaande bestee, boven sliepen dan een aantal kinderen, vader en moeder met soms ook nog een paar kinderen moesten op de benedenverdieping slapen. Nu zou het voor een persoon al te klein zijn. Overal lagen mooie handgeweven matten, de gordijnen waren handgeweven en ook veel andere geweven zaken waren in gebruik. Na de rondleiding door een gids (met een paar medereizigers zelf geregeld) kregen we nog een prachtige diavoorstelling te zien. Daarna liepen we het nieuwere gedeelte van de plaats door, waar allemaal winkeltjes en restaurantjes waren. Deze werden wel permanent bewoond. In een daarvan werd handwerk verkocht, ook weefwerk. Maar ook hier weer geen weefgetouw te zien. Ik informeerde bij de mevrouw van de winkel. Ze keek wat moeilijk, zei, dat de weefafdeling gesloten was. bedacht zich toen en wenkte me om mee naar boven te komen. En jawel: daar stond haar weefgetouw! Leuk hoor. We dronken nog even koffie bij haar en gingen toen weer terug naar onze met ballonnetjes versierde caravan. Het was tenslotte nog steeds mijn verjaardag!

(Bovenste foto Lappstade in Arvidsjaur, onderste twee foto's Gammelstad bij Lulea)

5 opmerkingen:

marion zei

Ohh, Annie, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Als sinds de aankondiging op de online guild stond heb ik een briefje klaar liggen ter herinnering en nu vergeet ik het nog. Stom he. Daarom nu twee keer, hartelijk gefeliciteerd.
Je bent geloof ik wel een prachtige reis aan het maken, en wat jammer dat zelfs in zo'n land als Finland de weefafdelingen gesloten worden. ( in mijn beleving weeft zo ongeveer iedereen in scandinavie, wat natuurlijk hetzelfde is als dat alle nederlanders op klompen lopen. Maar toch)
Jullie nog veel plezier en ik blijf lezen.

Annette zei

Ha! Ook in Finland werkt het internet dus. Mooi. Ook mooi om te zien dat jullie nog steeds volop genieten van alles dat jullie zien. Mijn blog laat nog wat op zich wachten. Zal ook nog wel even duren: volgend weekend kermis.
Genieten jullie nog maar eventjes door. Tot een volgend blog!
TAPEF

Leigh zei

Annie, you need to add the Google Translate widget to your blog!

Looks like a fun birthday trip though. Happy Belated Birthday!

Ineke zei

Beter laat dan nooit ook mijn gelukwensen en ik hoop dat de handwerken die je ziet voldoening geven. Zie je nog kantwerk van bv Eva Lisa Korhelathi? Of een handwerkblad met iets? Groeten uit Hoorn ook voor je ega nog een fijne vakantie verder. Ineke

Annie zei

Bedankt voor de reacties en de felicitaties! Veel handwerkende mensen zie ik tot nu toe niet, wel veel handwerk. En ook heel mooi handwerk,zowel oud als modern. Weinig kant in Finland, Ineke. Ik heb nog niets gezien zelfs,maar we zijn er nog maar net.

Leigh: I'll try to translate today what I'm going to write.But yesterday (and the day before) it was too late and I simply was too tired!