Over mij

Mijn foto
I'm a Dutch weaver, knitter, spinner, lacemaker and love anything that has to do with fiber and yarn. And of course I like to read books, magazines, newspapers.

woensdag 1 september 2010

Creatief met courgettes

Creative with courgettes

Eerder dit jaar kochten we een klein courgette plantje. Al snel groeide het uit tot een aardig grote plant en ook de bloemen en vruchten verschenen al snel

Earlier this year we bought a little courgette (squash, zucchini - but in this post I'll keep calling them courgettes) plant. Soon it grew into a pretty big plant and the flowers and fruit (fruit?) appeared soon, too.
Nu vult de plant een nog veel grotere ruimte, maar foto's hebben we er  de laatste tijd niet meer van gemaakt.

Now the plant fills a lot more space, but we haven't taken any pictures of it recently.

Wat moet je met al die courgettes? Iedereen die er ooit een of meer in de tuin gehad heeft, zal het probleem herkennen. Daarom hier een paar antwoorden.

What to do with all these courgettes? Everybody who has ever had one or more of these plants in the garden will recognise the problem. Therefore a few answers here.

Eerste oplossing: gewoon laten groeien die plant en alles wat eraan komt. Mooi groot worden ze dan, later verrotten ze vanzelf en je hoeft niets te doen.

First answer: let them grow, these plants. They will be beautifully big, like everything that will grow on them. Later they'll rot and disappear, and you needn't do anything at all.

Dat is toch zonde!? Het zelfde geldt voor de oplossing 'weggooien'.

That would be a shame, wouldn't it!? The same goes for the answer 'throw away'.

Tweede oplossing: weggeven aan familie, buren en vrienden. Dat gaat goed, totdat het wat rustig om je heen wordt en je beseft, dat iedereen nu wel genoeg courgettes cadeau heeft gekregen.

Second answer: give away to relatives, neighbours, friends. That works well, until it gets pretty quiet around you and you realise, that everyone has been given enough courgettes.

Derde oplossing: creatieve manieren zoeken om courgettes in gerechten te gebruiken, zonder dat het opvalt dat je... hm... jawel: weer courgettes eet.

Third answer: try to find creative ways to use courgettes in dishes, without people (and yourself )noticing that you... hm... well yes: eat courgettes again.

Wij eten meestal vegetarisch, omdat Jan geen vlees of vis eet. Ik doe meestal met hem mee. Als ik hieronder 'gehakt' schrijf, betekent dat, dat we vegetarisch (Quorn) gehakt gebruiken, maar alle andere gehakt kan daarvoor in de plaats.
Mijn kennis van culinaire termen in het Engels is minimaal, dus ik hoop, dat het toch begrijpelijk wordt.

We usually have vegetarian food, because Jan (DH) doesn't eat meat or fish. When I mention 'mince' that means I will use vegetarian (mushroom origin) mince, but any mince can be used.
My knowledge of culinary terms in English is minimal, so I hope you'll understand what I write.

  1. Snijd de courgette in blokjes. Bak ui en blokjes courgette. Eventueel aanvullen met gesneden prei, paprika, tomaten, champignons. Kruiden met zout, peper, Provencaalse kruiden, en wat je verder lekker vindt. Gehakt erbij kan, hoeft niet.Dan een keuze maken: chilisaus, pastasaus naar keuze, zelfgemaakt of gekocht, of Boursin erdoor roeren. Alles goed warm laten worden. Eten met rijst, kidney bonen of pasta.

    Cut the courgettes in small pieces. Fry onion and courgette. You can add cut leeks, sweet pepper, tomatoes and/or mushrooms. Season with salt, pepper, provencal herbs(thyme) and whateven you fancy. You can add mince, it's often not necessary. Then make a choice: add chilisauce, a pastasauce (tomato, cheese, meat) you like, homemade or bought, or Boursin (french soft cheece with garlic). Stir and let everything get warm. Eat with rice, kidney beans or pasta.
  2. Bak een omelet. Hiervoor de courgette in plakjes snijden of raspen. Uitje fruiten, courgette erbij, geklutst ei en veel geraspte kaas. Eventueel wat gekookte stukjes aardappel meebakken. Eten met brood of rijst. Wat babi pangang saus is er lekker bij.

    Make an omelet. Slice the courgette(s) or grate them. Fry an onion, add courgette, whipped egg and a lot of grated cheese. You can add some potatoes, boiled and cut into small pieces. Eat with bread or rice. Some chili sause is nice with it.
  3. Maak een ovenschotel: een van onze favorieten. Fruit een klein uitje in olie. Voeg (basmati)rijst toe en genoeg kokend water om de rijst te koken. Doe het gare rijstmengsel onderin een ovenschotel, gemengd met zout en peper. Erop komen afwisselend plakjes tomaat en courgette en daarop verbrokkelde (zachte) geitenkaas of feta. Olijven erop en nog wat olie eroverheen sprenkelen. Ca. 30 minuten in de oven (200°C)

    Now one of our favorites: make an 'ovendish': Fry a small onion in oil. Add (basmati)rice and enough water to boil the rice. Put the rice mixture after boiling in an ovendish, seasoned with salt and pepper. On it you put alternatively sliced tomatoes and slice courgette, on top of that crumbled soft goat cheese. Black olives on top of that and some sprinkled oil on that. About 30 minutes in the oven (200°C)
  4. Vul ze: Snijd de courgette(s) (hoeveel hangt af van de grootte, wij nemen meestal een kleine pp) doormidden (uiteinden er eerst afsnijden) en hol ze uit. Laat ongeveer 1/3 zitten, zodat ze stevig blijven.
    Fruit ui en knoflook. Voeg fijngesneden tomaten en peterselie toe. Vervolgens toevoegen: gehakt, het fijngesneden courgette uitholsel en losgeklopte eieren (reken ongeveer 1ei, 1 tomaat en 75 gr gehakt pp) Door elkaar roeren en eventueel zoveel gekookte rijst erbij doen, dat het een stevig mengsel wordt. Meestal geef ik de rijst er apart bij. Vul de courgettes met het mengsel.
    Laat tomatenpuree in boter pruttelen, voeg gehakte ui toe en na enkele minuten hete bouillon. Giet deze saus over de courgettes. Eventueel geraspte kaas erover. 45 minuten in de oven (125° C).

    Stuff them. Cut the courgettes in half  (how many courgettes depends on the size of  them, we usually take 1 small one each) after having cut off the ends. Scoop them out, but leave about 1/3 to keep them firm.
    Fry onion and garlic. Add cut tomatoes and some parsley. Then add mince, the courgette'flesh' which you scooped out and cut into small pieces and whipped eggs (about one per person) I use about 1 tomato and 75 gr mince per person. Mix and if you wish you can add rice to make the mixture a little firmer. Usually I give the rice on the side, later. Fill the courgettes with the mixture.
    Heat butter and let tomatopuree simmer in it. Add cut onion and, after a few minutes, hot broth. Pour this sauce over the stuffed courgettes. If you wish you can put grated cheese on top. Then put it in the oven for about 45 minutes  (125° C)
Eet smakelijk!

Enjoy!

8 opmerkingen:

Marion B. zei

Lekker, lekker en nog lekkerder. Ik ben dol op courgette en je recept ga ik vast uit proberen.
fijne dag.

Valerie zei

Your oven dish sounds delicious! I think I'll try it next week...yum!

Feisty zei

Or I can send you my groundhog (woodchuck, bosmarmot) and he can eat your plant just as he has eaten my 4 plants! sigh.....

Gjeani zei

BEdankt voor de heerlijke recepten Annie, ik heb namelijk een buurman met een courgetteplant in zijn tuin! Dus je snapt het al, er liggen er hier nog 3 waar niks mee gedaan word. daar gaat nu verandering in komen, ik weet in elk geval wat we morgen gaan eten.

Amanda zei

Its a very rewarding plant and you have some good ideas! We also pickle them which makes for a nice snack

Sharon zei

I finally had to google to see what you're talking about. Zuchinni. I love it, we're growing it. Sometimes I just microwave it alone as a snack with butter and salt. Soon our fresh vegetables will be gone - two weeks tops. Sigh.

Margreet zei

Als je ze niet te groot laat worden kan je alles ervan eten. Dan heb je wel meer nodig maar dan kom je sneller door je voorraad heen :-)
De groteren zijn makkelijker te vullen met het zaad eruit geschept.
Je recepten lijken me heerlijk, ik ga ze ook uitproberen!
Meestal wok ik ze met andere groentes en iets van quorn erbij.

Leigh zei

Found them! Thanks for directing me to this post. The ovendish sounds yummy. All of them do, actually. Thank you Annie!